



Mungóbabcsíra

Vitaminok: A, B, C, E
Ásványi anyagok: vas, folsav, magnézium,foszfor

A mungóbab zöld hüvelyét, száraz magját és az abból készült csíranövényt fogyasztják. Az érett mag kb. 22% fehérjét, és mintegy 0,5% olajat tartalmaz.
Alapvető fehérjepótló táplálék.
Könnyen emészthető, rostban gazdag, segíti a salakanyagok távozását és a méregtelenítést.
A babcsíra - mint általában a hüvelyesek csírái – kedvező élettani hatással van a szívre, remekül szabályozza a vércukorszintet és a hormonháztartást, magas rosttartalma csökkentheti a vérnyomást, támogatja a vastagbél működését, magas vastartalma segíti a vérképzést, valamint jó hatással van a bőrre is.
Felhasználása: a kínai konyha a fűszeres, dióhoz hasonló ízű csíranövényeket salátaként vagy zöldségként tálalja (a kereskedelemben gyakran szójababcsíra néven szerepel).
A tápláló mungóbab csíra magában is nagyszerű saláta, de követhetjük az ázsiai éttermek ötleteit: reszeljünk hozzá kígyóuborkát és sárgarépát! Bármilyen salátát izgalmasan egzotikussá, kellemesen levesessé és ropogóssá tesz.