



Zsázsás keverékcsíra

Vitaminok: C, E , A, béta- karotin
Ásványi anyagok: kálium, kalcium, foszfor, nátrium, vas, kén, szelén, jód, klorofill

Összetétel: lucernacsíra és zsázsacsíra
A zsázsa a tormához hasonlóan enyhén csípős ízű saláta és fűszernövény. Az értékes vitaminok és ásványi anyagokon kívül baktériumölő, ún. fitoncid anyagot is tartalmaz. Ennek tulajdonítható népi gyógyászati alkalmazása is, pl. vértisztító, gyulladáscsökkentő, emésztést-segítő hatása Ezen kívül vizelethajtónak, vércukorszint-csökkentőnek, vörösvértestképzés-serkentőnek is használják.
80%-ban tartalmaz telitelten zsírsavakat, amelyek a szív- és érrendszeri betegségeknél segíthetnek, rendszeres fogyasztása csökkenhetti a szívinfarktus kockázatát. Magas E vitamin tartalma értágító, alvadás gátló hatású. A klorofill tisztítja, megújítja a vért. Az antioxidánsok (A, C, E,-vitamin, ß- karotin és a szelén( erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést.
Bizonyos légúti panaszok, asztma, allergia ellen, emésztőszervi betegségek, valamint ízületi gyulladás esetében is kedvező a hatása.
A lucerna csírával kevert zsázsacsíra egy markáns, de mégis még nem csípős ízű keverékcsíra kiváló élettani hatásokkal.
Salátaként, köretek, húsok, töltelékek fűszerezésére, szendvicsekre, vegyestálak díszítésére használjuk.